Nové brambory s bylinkami

Mají tenoučkou slupku a sytě žlutou barvu - nové brambory, které pro nás zemědělci teprve nedávno vykopali ze země.

Na nových bramborách je skvělé, že jejich příprava je o to jednodušší, že je nemusíme loupat - stačí omýt pod vodou, případně trochu odrbat kartáčkem, ale jsou-li čisté, stačí omýt a můžeme je dál zpracovat.

Ingredience
  • 1 kg nových brambor
  • bylinky
  • máslo
  • sůl

Menší brambory můžeme dokonce nechat vcelku, větší překrojíme napůl a poklademe je do malého plechu a podlijeme trochou vody. Osolíme je z mlýnku hrubozrnnou mořskou solí a přidáme překrájené bylinky ze zahrádky nebo z truhlíku.

Určitě máte některé na výběr - oregano, tymián, pažitku, bazalku a nebojíme se je zkombinovat všechny dohromady. Když pouštíme troubu na vysokou teplotu, bylinky se poměrně rychle spálí, proto je dobré péct brambory déle a na nižší teplotu 120 stupňů.

Můžeme k nim přidat i rajčátka, cibuli nebo česnek, ale mně udělaly nové brambory radost především svou vlastní čistou chutí. Při nižší teplotě počítáme přibližně s hodinou a půl až dvěma, než okraje brambor pěkně zhnědnou a podávat je můžeme přelité máslem nebo pokapané olivovým olejem. S pár plátky slaniny, postrouhané sýrem, nebo s čerstvým zeleným salátem je to ideální letní oběd.

autor: dak

Související