Nové brambory s bylinkami
Mají tenoučkou slupku a sytě žlutou barvu - nové brambory, které pro nás zemědělci teprve nedávno vykopali ze země.
Na nových bramborách je skvělé, že jejich příprava je o to jednodušší, že je nemusíme loupat - stačí omýt pod vodou, případně trochu odrbat kartáčkem, ale jsou-li čisté, stačí omýt a můžeme je dál zpracovat.
- 1 kg nových brambor
- bylinky
- máslo
- sůl
Menší brambory můžeme dokonce nechat vcelku, větší překrojíme napůl a poklademe je do malého plechu a podlijeme trochou vody. Osolíme je z mlýnku hrubozrnnou mořskou solí a přidáme překrájené bylinky ze zahrádky nebo z truhlíku.
Určitě máte některé na výběr - oregano, tymián, pažitku, bazalku a nebojíme se je zkombinovat všechny dohromady. Když pouštíme troubu na vysokou teplotu, bylinky se poměrně rychle spálí, proto je dobré péct brambory déle a na nižší teplotu 120 stupňů.
Můžeme k nim přidat i rajčátka, cibuli nebo česnek, ale mně udělaly nové brambory radost především svou vlastní čistou chutí. Při nižší teplotě počítáme přibližně s hodinou a půl až dvěma, než okraje brambor pěkně zhnědnou a podávat je můžeme přelité máslem nebo pokapané olivovým olejem. S pár plátky slaniny, postrouhané sýrem, nebo s čerstvým zeleným salátem je to ideální letní oběd.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.