Nové brambory s bylinkami
Mají tenoučkou slupku a sytě žlutou barvu - nové brambory, které pro nás zemědělci teprve nedávno vykopali ze země.
Na nových bramborách je skvělé, že jejich příprava je o to jednodušší, že je nemusíme loupat - stačí omýt pod vodou, případně trochu odrbat kartáčkem, ale jsou-li čisté, stačí omýt a můžeme je dál zpracovat.
- 1 kg nových brambor
- bylinky
- máslo
- sůl
Menší brambory můžeme dokonce nechat vcelku, větší překrojíme napůl a poklademe je do malého plechu a podlijeme trochou vody. Osolíme je z mlýnku hrubozrnnou mořskou solí a přidáme překrájené bylinky ze zahrádky nebo z truhlíku.
Určitě máte některé na výběr - oregano, tymián, pažitku, bazalku a nebojíme se je zkombinovat všechny dohromady. Když pouštíme troubu na vysokou teplotu, bylinky se poměrně rychle spálí, proto je dobré péct brambory déle a na nižší teplotu 120 stupňů.
Můžeme k nim přidat i rajčátka, cibuli nebo česnek, ale mně udělaly nové brambory radost především svou vlastní čistou chutí. Při nižší teplotě počítáme přibližně s hodinou a půl až dvěma, než okraje brambor pěkně zhnědnou a podávat je můžeme přelité máslem nebo pokapané olivovým olejem. S pár plátky slaniny, postrouhané sýrem, nebo s čerstvým zeleným salátem je to ideální letní oběd.
Související
-
Pečené brambory se slaninou
Brambory jsou skvělá příloha – nejen, že jsou rychle uvařené, ale dají se připravit na stovky způsobů – šťouchané, kaše, krokety, hranolky, nebo brambory zapečené.
-
Pečené brambory s česnekem a kmínovým olejem
Brambory se mohou jíst na tolik způsobů! Určitě i vy máte oblíbený ten svůj, možná k němu ale brzy přidáte i dnešní recept, který je plný chutí!
-
Pečené brambory s brynzou a slaninou
Při návštěvě u našich východních sousedů na Slovensku nebo kdekoli na ovčí farmě, se můžeme setkat s vynikajícím vynálezem z ovčího mléka – brynzou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.