Bulgur s tuňákem
Bulgur, neboli rozlámaná pšeničná zrna znají v mnoha zemích na jih od nás, ale byla by chyba si myslet, že pro nás je to v kuchyni nějaká novinka! I my jsme o něm už několikrát mluvili!
Dnes bychom si tuto obvykle přílohu nebo základ salátu mohli zkusit s rybou. Takový tuňák, toho já nikdy neodmítnu a vždycky mám doma značné zásoby, teď se budou hodit.
- 130 g nevařeného bulguru
- 200 g tuňáka v olivovém oleji
- cibule
- paprika (bez slupky)
- cherry rajčátka
- olivy
- bazalka (řeřicha, pažitka)
- sůl, pepř
Nejprve si ale uvaříme bulgur. Propláchne se horkou vodou, a pak vaří stejně jako rýže, tedy na díl – u nás je to hrnek bulguru nalijeme dva hrnky vody, osolíme a uvaříme.
Než se voda vsákne, je to asi 12 minut. Mezitím můžeme využít všechnu zeleniny, kterou máme v ledničce – cibuli, papriku, pórek, olivy, rajčátka a tak dále. Nakrájíme na malé kostičky a promícháme s uvařeným bulgurem.
Přidáme okapaného tuňáka, dochutíme solí a pepřem a podáváme zdobené bylinkou – může to být štiplavá řeřicha, letní bazalka, nebo čerstvá pažitka. Takto promíchaný salát se hodí jako předkrm, pokud připravujeme větší menu pro vzácné hosty, hodí se ale v létě i jako lehké hlavní jídlo nebo jako příloha.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.