Slaná ovesná kaše s cibulkou
Jsou v roce dny, kdy si řekneme, že tentokrát se opravdu nebudeme přejídat. Ať už chceme dodržet půst podle tradic našich předků, nebo na pár týdnů odlehčit jídelníček, předjaří je pro to docela vhodné období.
Dříve se touto dobou jedlo hodně to, co ve spíži zbylo a přečkalo zimu – zelí, mrkev, cibule, také brambory, luštěniny nebo obiloviny.
- 1 větší cibule
- olivový olej
- 1 stroužek česneku
- 100 g jemných ovesných vloček
- 500 ml vývaru
- strouhaný parmezán
- sůl, pepř
Například ovesné vločky – jsou skvělé pro výrobu sladkých kaší, ale i do slaných jídel, třeba k zahušťování polévek nebo přímo na slanou kaši. Jak si ji připravit? Je to strašně jednoduché, zvláště když použijeme jemné vločky, které jsou uvařené za chviličku.
Aby kaše stála za to, bude v ní křupat cibulka, a právě tou začneme – pro dva lidi nakrájíme jednu větší cibuli na kolečka a osmažíme na olivovém oleji do křupava.
V kastrolu si také rozehřejeme olivový olej, a pro změnu na něm velmi krátce orestujeme prolisovaný větší stroužek česneku. Přisypeme 10 deka ovesných vloček a zalijeme půl litrem vývaru, osolíme a opepříme. Provaříme asi pět minut, než kaše zhoustne.
K podávání si připravíme nastrouhaný sýr typu parmezán nebo grana padano a osmaženou cibulku. Ke snídani či k večeři to bohatě stačí, k obědu můžete přidat třeba vajíčko vařené natvrdo či volské oko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.