Rychlá zmrzlina
V horkých letních dnech, jaké teď prožíváme, je asi nejrychlejším ochlazením zmrzlina. Koupíme, sníme, je nám lépe.
Nebo můžeme vzít pár věcí, co máme doma a vyrobit si zmrzlinu vlastní, a dokonce na ni ani nemusíme příliš dlouho čekat. Jak to? Normálně se domácí zmrzlina vyrábí z čerstvého ovoce, smetany, cukru a dalších věcí, a pak se nechává zmrznout, což docela trvá.
- 500 g zmraženého ovoce
- 150 ml smetany (zakysané, ke šlehání, jogurtu, tvarohového dezertu)
- 2-3 lžíce cukru (medu)
- mléko na zředění
Navíc aby z vody obsažené v ovoci nevznikly ve zmrzlině kousky ledu, měla by se každou chvíli vytáhnout z mrazáku a promíchat, a to už je docela pracné.
Takže pokud nemáte doma nějaký ten přístroj na výrobu zmrzliny, který tuto práci udělá za vás nebo mísu s dvojitým dnem, která se dává namrazit den předem, aby se v ní druhý den zmrzlina umíchala, nezoufejte.
Existuje i rychlejší způsob – jediný rozdíl je v tom, že nepoužijeme ovoce čerstvé, ale přebytky, které máme třeba ještě z loňska v mrazáku, a těch my tedy pokaždé máme opravdu hodně – třeba borůvek, ostružin nebo třešní. Zbavíme se některých z nich!
Budeme potřebovat půl kila ovoce, a k tomu část, která obsahuje mléko. Může to být kelímek smetany, zakysané smetany, jogurtu nebo tvarohový dezert, co máte nejraději. Poslední je cukr, ale i tady se dá improvizovat – dvě lžíce medu, třtinového cukru nebo obyčejného krystalu.
Vše společně rozsekáme ve výkonném mixéru. Směs má konzistenci zmrzliny, pokud je moc hustá, zředíme ji kapkou mléka, ale to je všechno!! S úlevou od horka podáváme okamžitě.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka


Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka