Kuře nadivoko
Protože se kuře dá jíst stokrát, a možná i víckrát jinak, dáme si dnes další tip na oběd či večeři z kuřecího. Pokud máte zdroj domácích kuřat, tím lépe!
Okořeníme si je totiž jako divočinu a uvidíte, nebo spíš ochutnáte ten rozdíl! Vezmeme plátky kuřecích stehenních řízků, potřeme je olivovým olejem, nasolíme a opepříme. V pekáčku je položíme kůžičkou nahoru, aby se opekla pěkně dokřupava a v rozpálené troubě je zapečeme na 200 stupňů asi půl hodiny.
- 4 kuřecí stehenní řízky
- 250 ml červeného vína
- 500 ml vývaru
- olivový olej
- plechovka loupaných krájených rajčat
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- bobkový list
- nové koření
- rozmarýn
- tymián
- sůl, pepř
Mezitím si připravíme na jemno nakrájenou cibuli, dve stroužky česneku, plechovku krájených loupaných rajčat a čtvrt litru červeného vína. Důležité je i koření, bez něj by maso nechutnalo divoce, tedy bobkové listy, nové koření, snítky rozmarýnu a tymiánu. Když nejsou čerstvé, nevadí, i sušené bylinky udělají skvělou službu.
Když maso vyndáme z trouby, dáme je bokem a ve výpeku necháme podusit cibuli s česnekem. Je dobré mít buď pánev, která může do trouby, nebo hrnec, který může do trouby i na sporák. Zeleninu pak zalejeme vínem a necháme trochu odpařit.
Potom vhodíme všechno ostatní a přilijeme vývar, stačí půl litru. Vrátíme do pánve kuřecí maso a necháme nejméně další půlhodinu probublávat na sporáku, nebo vrátíme do trouby, kde se omáčka propeče a chutě spojí. Podáváme třeba s chlebem nebo opečeným bramborem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.