Fíkové čatní
Čatní je hustá omáčka, která se dá uvařit téměř z jakéhokoli ovoce nebo zeleniny. Název zní indicky a skutečně je to příloha, která z Indie pochází.
- 500 g (asi 10 ks) fíků
- 180 g tmavého třtinového cukru
- 200 ml jablečného octa
- 1 větší jablko
- 1 červená cibule
- 100 g rozinek
- 2 lžičky mořské soli
- špetka chilli (dle chuti, nemusí být)
Protože už ale i u nás víme, jak může čatní oživit pokrm z masa či zeleniny, několik tipů už jsme si tu říkali. Tentokrát mě nadchl kolega Zdeněk Koudelka svým čatní z fíků, a tady je recept i pro vás: „Cibuli nakrájíme najemno, oloupané jablko na kostičky, fíky bez stopek podle velikosti na čtvrtky nebo osminy. V některých receptech doporučují přidat trochu vody, já to nedělám. Všechno se to dá do hrnce, uvedu do varu na větším ohni, a pak na mírném ohni minimálně hodinu dokud není konzistence ideálně hustá. Pak nechám vystydnout, naplním vymyté skleničky a nijak se to nemusí sterilizovat, protože v lednici čatní vydrží i několik týdnů.“
Čerstvé fíky jsou úžasně sladké ovoce a se správnými ingrediencemi je z nich skvělá pikantní omáčka neboli čatní. Nejvíce se prý hodí k sýrům. „K tomu si otevřeme láhev vína a je to ideální pro pohodový podzimní večer,“ dodává Zdeněk Koudelka.
Související
-
Dýňovo - jablečné čatní
Slaná omáčka se špetkou sladké i ostré chuti, která má v kuchyni mnoho využití, to je vynikající dýňovo - jablečné čatní. Jak na jeho výrobu nám řekne propagátorka ...
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.