Houbová paštika

Pokaždé, když se nám v redakčním e-mailu objeví recept od někoho z vás, posluchačů, udělá mi to ohromnou radost, jako třeba ten dnešní na houbovou paštiku. 

Návod na tuto ohromnou dobrotu nám poslala paní Jaroslava Jandáčková, a já myslím, že všechny milovníky hub také tak potěší. 

Ingredience
  • 250 g trvdších hub
  • 120 ml smetany
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sádla
  • mletý kmín
  • tymián (čerstvý nebo sušený)
  • sůl, pepř

Na paštiku budeme potřebovat čtvrt kila tvrdých hub, lžíci sádla, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, mletý kmín a tymián, a samozřejmě sůl a pepř. Druhou hlavní surovinou vedle hub je smetana, budeme jí potřebovat asi 120 mililitrů. 

Nachystáme si také menší zavařovací skleničky s víčky, které jsou uvnitř dokonale čisté, hned je využijeme. Nejdříve si ale na lžíci sádla opečeme do sklovata cibuli a česnek, přidáme očištěné a nakrájené houby a dokořeníme. Opékáme, a když houby zezlátnou, odstavíme ze sporáku. Směs přendáme do mixéru, mixujeme a postupně přiléváme smetanu. Rozmixovat můžeme buď úplně do hladka, nebo nechat malé kousky hub – podle chuti. 

Na závěr můžeme dochutit solí a pepřem a naplníme do skleniček asi 3 centimetry pod okraj. A teď pozor, zavařovat budeme dvakrát – první den 40 minut při 80-85 C°, a druhý den zopakujeme, abychom měli jistotu, že je paštika správně zavařená a vydrží. Můžeme mazat na chleba nebo pečivo, paní Jarka dodává, že houbová paštika rodině i známým chutná a že nám všem přeje dobrou chuť.

autor: dak

Související

  • Houby s balzamikovým glazé

    Podzim je letos nádherný a vydařený a houby rostou i teď v říjnu. A to je skvělé, protože s houbami v kuchyni můžeme pořád zkoušet nové věci.

  • Houby podle Jardy Hypochondra

    Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky.