Plněná pečená jablka

Pečená jablka jsou dezert, který vám zpříjemní podzimní chvíle vůní, chutí i barvou a stojí za to ho vyzkoušet! 

Ingredience
  • 4 jablka
  • 1 lžíce másla
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce medu
  • 1 jablečná přesnídávka
  • citrónová šťáva 
  • hrst sekaných vlašských ořechů

Pokud máte bohatou úrodu jablek ze zahrádky, možná se vám následující tip bude hodit. Zpracování jablek trošku času zabere, ale není to nic obtížného. 

Ze čtyř jablek odřízneme vršky a opatrně vydlabeme vnitřky. Jablek může být i víc, pokud je vás hodně, potom je ale potřeba od všeho ostatního dvojnásobek přidat. Jablka zbavíme jádřinců a zbytky jablek nakrájíme na menší kousky. 

Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla, může být i přepuštěné, to se aspoň nepřepálí, a do něj vhodíme lžičku skořice, velkou lžíci medu a malou jablečnou přesnídávku – tu hlavně kvůli konzistenci. Do téhle báječně směsice chutí vhodíme jablka a promícháme. Necháme pár minut restovat a odstavíme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů. 

Orestovanou směsí naplníme vydlabaná jablka a zakápneme citrónovou šťávou. Nahoru přisypeme sekané vlašské ořechy a poskládáme jablka na plech. Pečeme asi půl hodiny a pak necháme trochu vychladnout. Dezert chutná skvěle s kopečkem šlehačky nahoře, ale i samotný je úžasný.

autor: dak

Související

  • Hruškový pudink s čokoládou

    Na nadcházející víkend hledám vždycky buď nějaké složitější slavnostnější jídlo k obědu, nebo dezert, který by potěšil všechny členy rodiny třeba po takovém obědě.

  • Dýně na pekáč

    Dýně je úžasná věc. Vyroste prakticky bez práce někde na kompostu, je veliká jako balón, když se povede, existují jich spousty druhů a kuchyňských úprav je bezpočet.