Plněná pečená jablka
Pečená jablka jsou dezert, který vám zpříjemní podzimní chvíle vůní, chutí i barvou a stojí za to ho vyzkoušet!
- 4 jablka
- 1 lžíce másla
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce medu
- 1 jablečná přesnídávka
- citrónová šťáva
- hrst sekaných vlašských ořechů
Pokud máte bohatou úrodu jablek ze zahrádky, možná se vám následující tip bude hodit. Zpracování jablek trošku času zabere, ale není to nic obtížného.
Ze čtyř jablek odřízneme vršky a opatrně vydlabeme vnitřky. Jablek může být i víc, pokud je vás hodně, potom je ale potřeba od všeho ostatního dvojnásobek přidat. Jablka zbavíme jádřinců a zbytky jablek nakrájíme na menší kousky.
Na pánvi si rozehřejeme lžíci másla, může být i přepuštěné, to se aspoň nepřepálí, a do něj vhodíme lžičku skořice, velkou lžíci medu a malou jablečnou přesnídávku – tu hlavně kvůli konzistenci. Do téhle báječně směsice chutí vhodíme jablka a promícháme. Necháme pár minut restovat a odstavíme. Troubu si předehřejeme na 180 stupňů.
Orestovanou směsí naplníme vydlabaná jablka a zakápneme citrónovou šťávou. Nahoru přisypeme sekané vlašské ořechy a poskládáme jablka na plech. Pečeme asi půl hodiny a pak necháme trochu vychladnout. Dezert chutná skvěle s kopečkem šlehačky nahoře, ale i samotný je úžasný.
Související
-
Hruškový pudink s čokoládou
Na nadcházející víkend hledám vždycky buď nějaké složitější slavnostnější jídlo k obědu, nebo dezert, který by potěšil všechny členy rodiny třeba po takovém obědě.
-
Dýně na pekáč
Dýně je úžasná věc. Vyroste prakticky bez práce někde na kompostu, je veliká jako balón, když se povede, existují jich spousty druhů a kuchyňských úprav je bezpočet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.