Dýně na pekáč

Dýně je úžasná věc. Vyroste prakticky bez práce někde na kompostu, je veliká jako balón, když se povede, existují jich spousty druhů a kuchyňských úprav je bezpočet.

Ingredience
  • dýně
  • rajčata
  • papriky
  • koření 
  • olej

Na tip na podzimní dobrotu jsem se ptala Miroslava Marka z agentury Dobrý den a nakonec nám z toho vyšla voňavá vzpomínka na léto. „My máme zahrádku, na té zahrádce vyroste dýně. Moje žena Lenka, výborná kuchařka, ji pokrájí úplně obyčejně na pekáč, který vymázne nějakým olejem, plus rajče, kousek papriky a jenom nějaké koření a už nic moc dalšího. Šup s tím do trouby, a to je všechno. Je to takové jižní, voní z toho moře, když jde člověk někam na večeři na dovolené. Takže my trávíme tu dovolenou takhle s tím pekáčem,“ směje se Mirek.

Ať už jste letos dovolenou zvládli nebo ne, recept od Miroslava Marka nám navodí atmosféru odpočinku, tepla a léta, přestože dýně je vlastně typická podzimní plodina.  

A jak jsme slyšeli, její úprava je opravdu velmi jednoduchá – stačí nám k ní olej, rajčata, paprika a letní bylinky. 

Související

  • Houby podle Jardy Hypochondra

    Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky. 

  • Mrkvový koláč paní Olgy

    Recepty od vás, posluchačů Českého rozhlasu Vysočina bývají ty nejlepší, to mám už léty ověřené! Třeba koláč od paní Olgy.