Dýně na pekáč
Dýně je úžasná věc. Vyroste prakticky bez práce někde na kompostu, je veliká jako balón, když se povede, existují jich spousty druhů a kuchyňských úprav je bezpočet.
- dýně
- rajčata
- papriky
- koření
- olej
Na tip na podzimní dobrotu jsem se ptala Miroslava Marka z agentury Dobrý den a nakonec nám z toho vyšla voňavá vzpomínka na léto. „My máme zahrádku, na té zahrádce vyroste dýně. Moje žena Lenka, výborná kuchařka, ji pokrájí úplně obyčejně na pekáč, který vymázne nějakým olejem, plus rajče, kousek papriky a jenom nějaké koření a už nic moc dalšího. Šup s tím do trouby, a to je všechno. Je to takové jižní, voní z toho moře, když jde člověk někam na večeři na dovolené. Takže my trávíme tu dovolenou takhle s tím pekáčem,“ směje se Mirek.
Ať už jste letos dovolenou zvládli nebo ne, recept od Miroslava Marka nám navodí atmosféru odpočinku, tepla a léta, přestože dýně je vlastně typická podzimní plodina.
A jak jsme slyšeli, její úprava je opravdu velmi jednoduchá – stačí nám k ní olej, rajčata, paprika a letní bylinky.
Související
-
Houby podle Jardy Hypochondra
Miluju sbírání hub a určitě nejsem sama, však to potvrzují i spousty aut zaparkovaných v těchto dnech na kraji lesů a houbaři s plnými košíky.
-
Mrkvový koláč paní Olgy
Recepty od vás, posluchačů Českého rozhlasu Vysočina bývají ty nejlepší, to mám už léty ověřené! Třeba koláč od paní Olgy.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.