Maso na šťávě se vším kořením
Dobré maso má být měkké, a proto by se mělo pořádně upéct. Pokud chceme potěšit své chuťové pohárky, měli bychom ho předtím také dobře ochutit.
Paní Marie Daňková, která zaujala porotu soutěže Pochoutkový rok, vaří celý život a tohle je její návod na velmi chutné libové maso na šťávě.
- 4 plátky vepřové kotlety
- 1 cibule
- česnek
- směs koření: kmín, kurkuma, oregano,
- sladká paprika, americké brambory…
- máslo
- lžíce mouky na zahuštění
„Cibuli, máslo, orestuju tu cibuli, na to dám zatáhnout ty plátky masa, pak to dám do pečícího kastrolu, mám z varného skla, česnek tam přidám a všechno tohle koření, od každého kapku. Kmín, kurkumu, oregano, americké brambory, co máte rádi. Osolím to, zaleju to vodou a dám to na dvě hodiny do trouby. Pak to scedím, ten sós zadělám moukou a ono to dostane takovou barvu nějakou a takový šmrnc,“ směje se kuchařka.
O tomto způsobu kořenění říká sice paní Daňková, že to je jako když pejsek s kočičkou pekli dort, ale výsledek je nakonec velmi chutný. Chuti takto upravenému maso dodávají naprosto klasicky udělané domácí bramboráčky.
Související
-
Trhané vepřové maso ze zbylé pečínky
Nestává se to často, že by z víkendového pečení zbylo maso, většinou se po něm jen zapráší a naopak zbude příloha.
-
Mleté maso v cibuli
Mleté maso se dá připravit na miliony způsobů, přesto byl pro mě tip Veroniky Doškové z jihlavského kuchařského studia Gurmandie na mleté maso v cibuli plná novinka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.