Postní kaše zvaná ušelo
Dnes už lidé tradice nedodržují tak přísně, jako v minulosti. Tehdy by si nedovolil naplnit si na velký pátek břich snad vůbec nikdo.
Tento den lidé vyjadřovali smutek nad smrtí Ježíše Krista a káli se, a k tomu přísný půst patřil. Nevařilo se, nejedlo se maso, i když lehký pokrm z ryb povolen býval. Kde si nemohli dovolit rybí maso, dali si hustou zelňačku z kysaného zelí a brambor, jinde hrách nebo jáhly.
- 100 gramů másla
- 100 gramů cukru
- 80 gramů pšeničné krupice
- 1 lžička skořice
- 4 žloutky
- špetka soli
- jablka na ozdobení
Nevím, jak u vás, ale já se rozhodně zamýšlím nad tím, jaké jídlo v tento den připravit, a překvapilo mě, když jsem objevila recept na staročeskou postní kaši, kterou naši předkové nazývali ušelo. Recept na ni se lišil kraj od kraje, někde tak říkají zelné polévce, jinde řídké omáčce z krupice, ale my si dáme sladký recept na kaši ochucenou skořicí a jablky.
Začneme tak, že na dvě porce necháme rozpustit deset deka másla. Na velmi mírném ohni do něj vmícháme 8 dkg jemné krupice a osmahneme ze všech stran. Pak pomalu přiléváme půl litr mléka a stále mícháme, dokud kaše nezhoustne. Kaši osladíme, přidáme špetku soli a skořici. Teď vmícháme 4 žloutky, rychle rozmícháme a stáhneme kaši z plotny. Přikryjeme a necháme asi čtvrt hodiny dojít.
Pak zdobíme plátky jablek, povidly nebo křížalami, a máme o postní pokrm postaráno.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.