Narozeninový dezert

Chystáte v rodině nějakou oslavu a přemýšlíte, co upečete? Máme tip na moučník, který potěší všechny milovníky sladkého a ozdobí každou oslavu. 

Ingredience
  • Piškot: 
  • 260 g hladké mouky
  • 260 g cukru
  • 4 vejce
  • 1/2 prášku do pečiva
  • 10 lžic oleje
  • 8 lžic vody
  • Náplň:
  • 3 zakysané smetany
  • 3 vanilkové cukry
  • ovoce
  • 2 balíčky červeného dortového želé

Objevil se ve Sladké kuchařce z pošty, jak nazvali kuchařku ve Smrčné u Větrného Jeníkova. Sestavili ji z receptů posbíraných při sousedském pečení. Krásně vypadající narozeninový dezert s ovocem upekla paní Martina Balounová.

Základem je piškot ze 4 vajec, 26 deka mouky a stejného množství cukru, půl prášku do pečiva, oleje a vody. Vyšleháme cukr se žloutky, přidáme olej, vodu a pak mouku s práškem do pečiva. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Piškot se peče na 180 stupňů dozlatova a nechá se vychladnout.

„Na ten piškot potom vezmu 3 zakysané smetany a 3 vanilkové cukry a ten piškot tím natřu. A na tu zakysanou smetanu potom pokladu ovoce přes celý plech,“ popisuje autorka receptu. 

Ovoce vezmeme a nakombinujeme, jak se říká, co dům dal. Podle paní Martiny je nejlepší v létě čerstvé, ale když rádi pečeme i jindy, nevadí. „Nejlepší to je z borůvek a jahod, takže v létě, ale popravdě, když to peču v zimě, tak klidně vyndám z mrazáku, ale mohou to být i banány, kiwi nebo kompotované mandarinky. Koupí se dortové želé, to se rozmíchá v nějaké šťávě. Když mám ty mandarinky, tak sliju šťávu a v tom to rozmíchám. Uvařím to želé a tím přeliju to ovoce. Ztuhne to samo,“ vysvětluje paní Martina. 

Aby nejen želé ztuhlo, ale aby také zakysaná smetana protekla do piškotu a všechny chutě se propojily, plus aby se dezert krásně vychladil, je nejlepší udělat ho den předem a podávat až o den později. 

autor: dak

Související

  • Ovocný krambl z vloček

    Ovocný koláč s drobenkou se dá upéct na velmi mnoho způsobů a já jsem se čerstvě dostala k receptu na krambl, který je oblíbený především v Anglii. 

  • Patrový dort

    Chystáte v rodině oslavu a chcete se blýsknout patrovým dortem? Pokud jej rovnou nezadáte do výroby profesionálům, pak pro vás máme dva tipy. 

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.