Bůček s omáčkou, která chutná po jablkách

Pečený bůček je lahůdka, kterou si jednou, dvakrát za rok neodpustí nikdo, komu chutnají vepřové zabijačkové dobroty. 

Nejlepší bůček je pečený jen tak, posolit, okmínovat a je to. Kdo by ale rád nějakou změnu, může zkusit následující tip. Budeme kombinovat vepřový bok, kterého si seženeme alespoň kilo a půl vcelku, s jablečným alkoholem. 

Ingredience
  • 1,6 kg bůčku bez kosti
  • 2 lžíce cukru (nejlépe třtinového)
  • 200 ml calvadosu
  • 450 ml cideru 
  • Sůl, pepř
  • 2 bobkové listy
  • 15 hřebíčků 

Příprava nám zabere několik hodin, tak je to vlastně recept až na další den. Budeme potřebovat calvados, tedy jablečnou pálenku, a cider, jablečný kvašený alkoholický nápoj. 

Marinádu na maso si připravíme z dvou deci calvadosu a půl litru cideru, do toho přidáme 15 hřebíčků, dva bobkové listy, sůl a čerstvě pomletý pepř. Bůček jí potřeme ze všech stran a pak do ní položíme. V míse nebo kastrolu necháme marinovat alespoň dvě hodiny. Pak upečeme v zakrytém plechu nebo pekáči tři hodiny a občas podlijeme. Maso poté vyndáme, necháme zchladnout, nejlépe zatížené, aby drželo pěkně pohromadě. 

Zatímco máme pár hodin čas, zpracujeme výpek. Horní vrstvu sádla sebereme a dáme stranou, třeba na pomazánku a tekutý zbytek přelijeme do kastrolku a pomalu svařujeme do husté omáčky s příchutí jablek, hřebíčku a bobkového listu. 

Před podáváním vychladlý bůček – stále vcelku – opečeme na pánvi, dokud nemá křupavou kůrku. Krájíme až na talíři a přeléváme omáčkou. Skvělé jsou k němu pečené brambory. 

autor: dak

Související