Ricottové nočky

Do nepřeberně bohaté skupiny sýrů patří i ricotta - italská specialita, která se vyrábí ze syrovátky. 

Chutná většinou v kombinaci s těstovinami a pečivem, ale my si dáme ricottové nočky, kterým nejvíce ze všeho sluší šalvějové máslo, říká autorka receptu Jana Zahrádková. 

Ingredience
  • 250 g ricotty (1 balení)
  • 1 žloutek
  • Špetka soli
  • 30 g parmazánu
  • Půl hrnku hladké mouky
  • Máslo
  • Šalvěj – čerstvá nebo sušená

„Vezmeme kelímek ricotty, smícháme se žloutkem a špetkou soli, nemusí jí být moc, protože pak se tam přidá 30 gramů parmazánu a je to slané dost. Půl hrnku hladké mouky a vypracuje se takové to lepivé těsto dost podobné těstu na tvarohové knedlíky.“

Z těsta vyrobím nočky a ty vaříme ve vroucí osolené vodě a lovíme je děrovanou lžící. 

„Mezitím se na pánvi rozehřejeme máslo a vtom se nechá osmahnout a rozvonět šalvěj. Zkoušeli jsme to s různým kořením a bylinkami, čerstvými a sušenými, docela dobré to bylo i s rozmarýnem, ale ta šalvěj je opravdu nejlepší. V tom bylinkovém másle se ty nočky opečou. Udělá se na nich kůrčička, jak je v nich ten sýr, on se trochu roztaví a to je celé. Pak se to tím bylinkovým máslem může ještě přelít a podávat ke kuřecímu nebo jinému masu, ale i samostatně.“

Toto množství vyjde pro čtyři osoby jako příloha nebo pro dvě osoby jako celé jídlo.

autor: dak

Související

  • Kuře po italsku

    Kuřecí maso je oblíbené téměř na celém světě – je lehké, rychle upravené a chuť vstřebá takovou, jakou chceme mít. 

  • Pečené brambory s lososovým dipem

    Dnešní recept bude opravdová rychlovka, a tím myslím i s přípravou! Neoškrábané brambory, uzený losos, chvilka přípravy a dobrota je na světě.