Polenta pečená a smažená

Polenta je kukuřičná kaše populární hlavně a především v Itálii, kde se velmi často podává jako příloha.

Návod na uvaření polentové kaše už jsme si dávali. Polentu ale zdaleka nemusíme jíst jen v podobě kaše, protože když už si jednou instantní kukuřičnou polentu rozvaříme doměkka, máme spoustu dalších možností, co s ní udělat dál. Třeba zapéct.

Když ji ještě teplou rozdělíme do zapékacích misek, promícháme s máslem a posypeme sýrem, který se roztéká, máme za dalších deset minut přípravy lahůdku, která ani nepotřebuje na talíři maso

Další možnost je nechat polentu ztuhnout ve vymazaném pekáčku. Vybereme takovou velikost, aby byla vrstva polenty vysoká asi dva centimetry. Pak necháme v ledničce do druhého dne, kdy hmotu nakrájíme nožem nebo vykrajovátky. Můžeme zvolit různé tvary, široké tyčinky, kolečka i čtverečky a dál znovu zapéct se zeleninou, šunkou, houbami či několika druhy sýrů.

Polenta je ale vynikající také osmažená v oleji na pánvi dozlatova. Chutná i z grilu, kdy necháme nakrájené kousky ztuhlé polenty opéct a doplnit jimi další grilované dobroty.

autor: dak

Související

  • Cuketová čalamáda

    Letos uzrálo hodně cuket, takže možná ještě pořád máte velké zásoby ohromných tykví, a už nevíte co s nimi.

  • Foccacia s rajčaty a rozmarýnem

    V pekařstvích se už nějaký pátek objevuje italský chléb foccacia z jemného bílého nadýchaného těsta většinou ochucený olivami.