Datlové koule v kokosu

Velká tmavě hnědá koule obalená v kokosu je vyrobená z ingrediencí, které nevadí, když kvůli diabetu nebo jiné dietě nesmíte cukr.

V ní jsou také ovesné vločky, které se dělají i v bezlepkové variantě, pokud nesmíte lepek, a přesto všechno si ohromně pochutnáte.

To dobře ví autorka receptu Markéta Urbanová z Malče. Základem totiž je pevná hmota vyrobená z datlí, datlová pasta.

Ingredience
  • datlová pasta
  • ovesné vločky (mohou být i bez lepku)
  • sušené ovoce
  • mascarpone, tvaroh, mandlové nebo kokosové mléko
  • strouhaný kokos/kakao

„Když ji do těch koulí dáváte, tak je potřeba to nahřát, třeba strčit v kastrůlku do trouby, ono to změkne a krásně se s tím dá pracovat, když se vyrábějí ty koule. Máme ovesné vločky, datlovou pastu, přidáme na kousíčky nakrájené sušené ovoce. Hodí se nesířené švestky, nesířené meruňky nebo i obyčejné rozinky. Cukr žádný, to osladí ta datlová pasta. Potom můžeme dát jako pojivo mascarpone nebo nějaký tvaroh, ale i mandlové nebo kokosové mléko, když někdo nesmí laktózu,“ vysvětluje.

„Vyrobíme těsto, je to taková hustá kaše, a necháme odpočinout, aby ty vločky do sebe všechno nasákly. Vypracujeme kuličky, které jsou ale lepkavé, šťavnaté, takže se dají obalit v kokosu, nebo třeba i v kakau, pokud má někdo rád hořkou chuť kakaa, aby se na sebe nelepily, když je někdo chce naservírovat na stůl, aby hezky vypadaly.“

Pokud je i to těsto moc řídké a nechcete do něj dávat další vločky, tak se dá strouhaný kokos přidat i do těsta.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.