Kopřivový špenát
Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.
Ano, kopřiva patří mezi bylinky, i když ji můžeme považovat za zlý žahavý plevel. Když si na sběr mladých kopřiv vezmeme rukavice, můžeme je v kuchyni použít na mnoho způsobů – nasekat je do polévky, přidat do smetanové omáčky, naplnit jimi masovou roládu, slaný koláč nebo z nich uvařit špenát.
- 700 g mladých kopřiv
- máslo
- 1 cibule
- 4 vejce
- lžička octa
- sůl, pepř
- muškátový oříšek
A právě so špenátu se dnes pustíme! Důležité je listy kopřivy spařit, aby přestaly pálit, takže je v rukavicích natrháme a stále ještě v rukavicích naplníme cedník. Přelijeme vařící vodou z konvice a pak můžeme dál zpracovávat.
Asi tři čtvrtě kila mladých kopřiv osmahneme na másle a drobně nakrájené cibuli. Přilijeme trošku vody a asi deset minut, než kopřivy změknou, vaříme a mícháme. Protože pustí vodu, tu slijeme stranou a přidáme ještě trochu másla, asi pět deka. Osolíme, opepříme a podobně jako ke špenátu přistrouhneme muškátový oříšek.
Podávat můžeme se ztraceným vejcem, to určitě znáte. Vyklepneme vajíčko přímo do vařící vody s kapkou octa. Bílek ztuhne asi za tři minuty, pak vajíčko vylovíme. Špenát, na který opatrně položíme ztracené vejce, můžeme nabízet jako samostatné jídlo s bramborami nebo čerstvou bagetkou, ale pokud se neobejdete bez masa, necháme špenát jako klasickou přílohu.
Související
-
Polévky s bršlicí kozí nohou
Bršlice kozí noha je plevel, který vidíme na jaře úplně všude. Jsou ty první zelené lístky, které vyrážejí podél cest, na loukách a překážejí na zahrádce.
-
Jáhlová buchta s jablečným želé
Kdo má sklep, kde ovoce a zelenina vydrží celou zimu až do jara, ten se má. Ale přijde čas, kdy je už nutné všechno spotřebovat. Třeba jablka.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.