Kopřivový špenát

Procházet se po venku má výhody, nejen ty zdravotní. Člověk také může pozorovat přírodu a sledovat, jak se pomalu zelenají první jarní rostliny a bylinky, třeba kopřivy.

Ano, kopřiva patří mezi bylinky, i když ji můžeme považovat za zlý žahavý plevel. Když si na sběr mladých kopřiv vezmeme rukavice, můžeme je v kuchyni použít na mnoho způsobů – nasekat je do polévky, přidat do smetanové omáčky, naplnit jimi masovou roládu, slaný koláč nebo z nich uvařit špenát.

Ingredience
  • 700 g mladých kopřiv
  • máslo
  • 1 cibule
  • 4 vejce
  • lžička octa
  • sůl, pepř
  • muškátový oříšek

A právě so špenátu se dnes pustíme! Důležité je listy kopřivy spařit, aby přestaly pálit, takže je v rukavicích natrháme a stále ještě v rukavicích naplníme cedník. Přelijeme vařící vodou z konvice a pak můžeme dál zpracovávat.

Asi tři čtvrtě kila mladých kopřiv osmahneme na másle a drobně nakrájené cibuli. Přilijeme trošku vody a asi deset minut, než kopřivy změknou, vaříme a mícháme. Protože pustí vodu, tu slijeme stranou a přidáme ještě trochu másla, asi pět deka. Osolíme, opepříme a podobně jako ke špenátu přistrouhneme muškátový oříšek.

Podávat můžeme se ztraceným vejcem, to určitě znáte. Vyklepneme vajíčko přímo do vařící vody s kapkou octa. Bílek ztuhne asi za tři minuty, pak vajíčko vylovíme. Špenát, na který opatrně položíme ztracené vejce, můžeme nabízet jako samostatné jídlo s bramborami nebo čerstvou bagetkou, ale pokud se neobejdete bez masa, necháme špenát jako klasickou přílohu.

autor: dak

Související

  • Polévky s bršlicí kozí nohou

    Bršlice kozí noha je plevel, který vidíme na jaře úplně všude. Jsou ty první zelené lístky, které vyrážejí podél cest, na loukách a překážejí na zahrádce.

  • Jáhlová buchta s jablečným želé

    Kdo má sklep, kde ovoce a zelenina vydrží celou zimu až do jara, ten se má. Ale přijde čas, kdy je už nutné všechno spotřebovat. Třeba jablka.