Pomazánky z tvarohu
Samotný tvaroh se zdá jako nevýrazná nezajímavá hmota, která je sice zdravá, ale to je tak všechno.
Ovšem pozor, s několika triky a důležitými přísadami z něj dokáže vykouzlit neuvěřitelně chutný pokrm opravdu každý.
- tvarohová s lososem
- 150 g tvarohu
- 150 g sýru cottage
- 100 g uzeného lososa
- citrónvá šťáva podle chuti
- sůl, pepř
- tvarohová s rajčaty a cibulkou
- 250 g tučného tvarohu
- 50 g másla
- 100 g sušených rajčat
- jarní cibulky
- sůl, pepř
- oregano
- bazalka
S tvarohem se dobře kombinuje chuť ryb – já si například smíchám malé balení tuňáka s polovinou tvarohu, dosolím a dál není co řešit. S čerstvým chlebem je to lahůdka. Když ovšem vyměníme tuňáka za deset deka uzeného lososa, tvaroh smícháme se sýrem Cottage půl na půl, ochutíme solí, pepřem, lžičkou citrónové šťávy, protože ta se k rybě vždycky hodí a pořádně zamícháme, můžeme podávat skvostnou pomazánku. Sluší jí tmavý chleba a zelená bylinka na posypání.
Další možností je zamířit s chutěmi na jih. Vezmeme si kostku tučného tvarohu, pět deka měkkého másla, jarní cibulku nebo dvě a deset deka sušených rajčat naložených v oleji. Rajčata i cibulku nakrájíme na velmi malé kousky a pár jich necháme na ozdobu. Zbytek promícháme s tvarohem a máslem a okořeníme. Kromě soli, přidáme i sušené oregano, bazalku a špetku pepře. Pomazánku podáváme na chlebu nebo bagetce zdobené odloženým zbytkem cibulky a rajčat a můžeme pokapat olivovým olejem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor


Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.