Francouzský toast

Bílý nebo tmavý toastový chleba se po celém světě s oblibou jí upravený nasladko po francouzském vzoru.

Na francouzských toastech si můžeme pochutnat ke snídani nebo svačině, jsou vydatné a moc pěkně voní.

Ingredience
  • 4 plátky toustového chleba
  • 200 ml mléka (smetany na vaření)
  • 50 g másla
  • 10 g vanilkového cukru
  • 2 vejce
  • ¼ lžičky mleté skořice
  • špetka muškátového oříšku
  • moučkový cukr na posypání
  •  
  • slepená varianta:
  • ovocný džem
  • banán na kolečka
  • hořká čokoláda

Budeme potřebovat vajíčka, která prošleháme metličkou v misce společně s mlékem nebo desetiprocentní smetanou, a okořeníme špetkou skořice a muškátového oříšku. Směs také osladíme jedním vanilkovým cukrem a znovu dobře prošleháme. 

Plátky toustového chleba ve vajíčku krátce omočíme z obou stran a osmažíme na pánvi, kde jsme si rozehřáli máslo. Smažíme dozlatova a talíři můžeme ještě posypat moučkovým cukrem.

Pokud se chcete skutečně vydatně najíst a přidat další chutě, můžete slepit vždy dva toustové chleby džemem a smažit společně. Dá se i jeden plátek chleba obložit kolečky banánu a posypat kousky nasekané hořké čokolády, přiklopit druhým plátkem chleba a hodně opatrně omočit ve vajíčku a opět osmažit.

K banánům a čokoládě se hodí toast polít javorovým sirupem. Takováto sladkost vám vydrží na celý den a rozhodně stojí za to.

autor: dak

Související

  • Tiramisu na víkend

    Kdy jindy pozvat své blízké na něco dobrého než po víkendovém obědě. Vynikající a oblíbenou, ale pozor, velmi sytou dobrotou, je italský dezert Tiramisu.

  • Vajíčkové muffiny

    Máte hlad, nechcete mlsat, chcete dodržovat doporučení o porci zeleniny do každého jídla, a nevíte, co si dát?

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.