Dezert Pavlova
Pokud někoho zajímá historie slavných receptů, tak následující informace o dezertu Pavlova už patrně někdy slyšel.
Oblíbený dort pochází pravděpodobně z Nového Zélandu, kde jej připravili na počest ruské baletky Anny Pavlovové. Prý k jeho vytvoření inspirovala její nadýchaná baletní sukně ve světle zelené barvě, a tak je dodneška mixem sněhových pusinek nebo dortového korpusu ze sněhu, šlehačky a novozélandských zelených plodů kiwi, kterými se zdobí.
- 3 bílky
- 200 g krupicového cukru
- zdobení:
- čerstvé ovoce
- lístky máty
- šlehačka
K přípravě potřebujeme krupicový cukr, který bychom ale měli ještě nadrtit v mixéru na trochu hrubší práškový. Na tři vaječné bílky použijeme dvacet deka cukru, ale množství můžeme násobit – šest bílků, devět a tak dále.
Bílky šleháme ve vhodné nádobě a cukr přidáváme po troškách, pak zvýšíme rychlost a šleháme až deset minut, aby se bílky ani nepohnuly, ani když otočíme mísu vzhůru nohama.
Mezitím si předehřejeme troubu na 150 stupňů. Nejsnazší je začínat pusinkami, na plech je tvarujeme zdobícím sáčkem ve velikosti, jaká se hodí pro naše dezertní talířky nebo misky. Teplotu pak snížíme na 120 °C a sušíme asi tři čtvrtě hodiny.
Další čas musíme počkat, než dokonale vychladnou. Zdobení přijde na závěr – klasikou je čerstvé ovoce, nejlépe kiwi nebo lesní plody, šlehačka a lístky máty.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.