Nakládaný hermelín

Znáte to, když vás honí mlsná na něco slaného, s výraznou chutí koření a hledáte v ledničce, co si dát?

Ingredience
  • Ostrá varianta:
  • 4 – 5 kulatých plísňových sýrů
  • provensálské koření
  • ostré grilovací koření
  • 1 – 2 feferonky
  • bobkový list
  • olej
  • Česneková varianta:
  • 4 – 6 sýrů
  • 4 – 6 stroužků česneku
  • koření: tymián, rozmarýn
  • jalovec
  • sladká paprika
  • bobkový list, olej

Když si naložíme do skleniček kulaté plísňové sýry typu camembert nebo hermelín, je to přesně ta dobrota, kterou v ledničce chceme najít.

Způsobů naložení je tolik, kolik je kuchařů, tak si pojďme poradit aspoň pár možností.

Koupíme nejméně čtyři krabičky sýru a připravíme si koření – jednou z vhodných kombinací je provensálská směs s ostrým grilovacím kořením a feferonkami. Překrojené, ale nedokrojené sýry posypeme uvnitř i zvenku směsí koření a naskládáme do sklenice.

Pro milovníky pálivého přidáme jednu feferonku a nesmí chybět bobkový list. Zalijeme olejem, uzavřeme pevně víčkem a po 3 – 4 dnech můžeme podávat s dobrým pečivem.

Méně ostrá varianta

Další možnost je méně ostrá, ale nebude chybět česnek! Podélně rozpůlené sýry poklademe česnekem nakrájeným na plátky, úplně stačí jeden stroužek na jeden sýr. Koření, aby mělo říz a chuť, si nejlépe natlučeme v hmoždíři, nebo aspoň podrtíme rukou – větvičku tymiánu, větvičku rozmarýnu, čerstvě pomletý černý pepř, několik kuliček jalovce a sladkou papriku, ta už mletá je.

Sýry skládáme řeznou plochou na venkovní pěkně na sebe do skleniček, znovu přidáme bobkový list a dobrý olej. Po uležení – stačí dva dny – podáváme nakrájené na trojúhelníčky jako jednohubky.

autor: dak

Související

  • Pivní smaženky

    Letní oslavy, jídla pod širou oblohou, pikniky – to všechno jsou příležitosti, kdy se nám bude hodit dnešní dobrota, pivní smaženky.

  • Špekáčky do trouby

    Nedovedu si představit léto bez špekáčků opečených nad ohněm, ostatně ani pozdní jaro nebo podzimní dny. Špekáček, když je poctivý, chutná skvěle kdykoli.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.