Pomazánka z červené čočky
Oslavu červené čočky už jsem tu několikrát opakovala – je to luštěnina, takže naše tělo ji potřebuje sem tam zařadit do jídelníčku.
Červená čočka se nemusí předem namáčet a ani se i potom nevaří hodinu. Je to zkrátka vděčná potravina. Polévky zahustí, přílohy ochutí a saláty obarví.
- 100 g červené čočky
- 1 větší mrkev
- 1 petržel
- kousek celeru
- cibule
- balzamikový ocet
- máslo nebo olivový olej
- sůl, pepř
- bylinky
- naklíčené fazolky mungo
Z uvařené červené čočky se dá připravit i velmi chutná pomazánka, pokud si k ní seženeme klasickou kombinaci kořenové zeleniny – mrkev, celer, petržel a cibuli.
Snadný recept na pomazánku mi poradil student a nadšený propagátor zdravé výživy Libor Havlík: „Červená čočka je normálně povařená a je spojená s opraženou kořenovou zeleninou. Spojí se, trošku rozmixuje, dochutí se třeba balzamikovým octem. No a nahoře ozdobíme naklíčenými fazolkami mungo, které jsme naklíčili v misce.“
Cibulku s jemně nastrouhanou kořenovou zeleninou opražíme na másle a necháme zchladnout. Mezitím povaříme červenou čočku, kterou po vychladnutí smícháme se zeleninou a můžeme zakápnout balzamikovým octem nebo olivovým olejem.
Kdo si nepotrpí na naklíčené luštěniny, které se dají použít na ozdobu, přihodí čerstvou bylinku z květináče a má zdravou svačinu.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.