Borůvkový tvaroh
Jestli máme právě teď sezónu nějakého ovoce, jsou to borůvky. Už se modrají v lesích, každá vycházka může být korunována sesbíráním hrstí těchto drobných plodů.
Pokud s sebou do lesa vezmeme nádobu a borůvky si přineseme i domů, máme nepřeberné množství možností, jak borůvky využít.
- 2 hrnky borůvek
- 250 g polotučného tvarohu
- 300 g bílého jogurtu
- 3 lžíce medu
- 1 vanilkový cukr
Jako první mě napadají knedlíky, protože ty jsou úžasné a k prázdninám patří, potom borůvkový koláč nebo džem, to všechno pravidelně vyrábím. Letos ale s borůvkami zkouším něco jiného, co by mohlo chutnat jako zdravá snídaně nebo svačina – borůvkový tvaroh.
Hrnek a půl borůvek vysypeme do mixéru a přidáme tři lžíce medu, jeden vanilkový cukr a kelímek bílého jogurtu. Rozmixujeme najemno a trochu odlijeme stranou. Druhý jogurt promícháme v míse důkladně s kostkou polotučného tvarohu, aby vznikla jemná směs.
Tu obarvíme přidáním rozmixovaných borůvek a můžeme rozdělovat do misek, vyjde to nejméně na čtyři porce. Každou ozdobíme trochou odlité směsi a celým ovocem – hrstí borůvek, později v létě můžeme přidat i ostružiny.
Taková snídaně nebo svačina z vlastní zahrádky nebo blízkého lesa nám posílí imunitu, zdraví a navíc báječně osvěží.
Související
-
Citrónové minimufiny s matcha krémem
Na oslavy, jako pohoštění ke kávě nebo i pro děti na odpolední svačinku můžeme upéct malé světlé muffiny s výrazně citrónovou chutí.
-
Lívance s tvarohem a ovocem
Zlákalo mě pořídit si pár lahviček s ochucenými za studena lisovanými oleji, protože jsou nesmírně zdravé a v pár kapkách je i spousta chuti.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.