Kroupovo rajčatový salát
Mám ráda kroupy a od doby, kdy vím, jak jsou pro nás zdraví prospěšné, s kroupami vyhledávám všechny možné recepty.
Přiznám se, že vyrobit si z krup salát, by mě nenapadlo, i když saláty z těstovin, rýže nebo quinoy jsou běžné.
200 gramů krup, středních
3 polévkové lžíce olivového oleje
3 snítky máty
1 svazku petržele
500 gramů rajčat
1 polévková lžíce medu
5 polévkových lžic citrónové šťávy
sůl, pepř
1 l vody
Nejprve si uvaříme kroupy do měkka, a to v poměru dvacet deka krup a litr osolené vody. Mezitím nakrájíme půl kila rajčat na čtvrtky nebo plátky, cherry rajčátka stačí na poloviny.
Připravíme si šťávu z jednoho citrónu, tři lžíce olivového oleje, lžíci medu a bylinky – petržel a mátu. Je to zvláštní kombinace, ale k salátu opravdu jde dobře.
Z oleje, medu, citrónové šťávy vyšleháme zálivku. Zelené bylinky nasekáme, a když jsou kroupy měkké a slité, vmícháme k nim rajčata a bylinky, přidáme zálivku, dosolíme a lehce opepříme.
Všechno dohromady to nejen báječně chutná, ale poskytuje také vydatné jídlo plné čerstvé zeleniny a sytých krup.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka