Kroupovo rajčatový salát

Mám ráda kroupy a od doby, kdy vím, jak jsou pro nás zdraví prospěšné, s kroupami vyhledávám všechny možné recepty.

Přiznám se, že vyrobit si z krup salát, by mě nenapadlo, i když saláty z těstovin, rýže nebo quinoy jsou běžné.

200 gramů krup, středních

3 polévkové lžíce olivového oleje

3 snítky máty

1 svazku petržele

500 gramů rajčat

1 polévková lžíce medu

5 polévkových lžic citrónové šťávy

sůl, pepř

1 l vody

Nejprve si uvaříme kroupy do měkka, a to v poměru dvacet deka krup a litr osolené vody. Mezitím nakrájíme půl kila rajčat na čtvrtky nebo plátky, cherry rajčátka stačí na poloviny.

Připravíme si šťávu z jednoho citrónu, tři lžíce olivového oleje, lžíci medu a bylinky – petržel a mátu. Je to zvláštní kombinace, ale k salátu opravdu jde dobře.

Z oleje, medu, citrónové šťávy vyšleháme zálivku. Zelené bylinky nasekáme, a když jsou kroupy měkké a slité, vmícháme k nim rajčata a bylinky, přidáme zálivku, dosolíme a lehce opepříme.

Všechno dohromady to nejen báječně chutná, ale poskytuje také vydatné jídlo plné čerstvé zeleniny a sytých krup.

autor: dak

Související