Chřestová polévka
Chřest je jemný, lahodný, a jeho pěstování na našem území má dlouhou tradici. Jak dodává Iva Georgievová, znalkyně léčivých účinků každého jídla, měli bychom si občas dát.
„Za první republiky bylo Československou jednou ze zemí, kde se chřest hodně pěstoval v místech, kde není chladno. On je unikátní z mnoha důvodů. Uvnitř má dužinu, která velice dobře uzdravuje naše vnitřní sliznice, pomůže všude tam, kde jsou vyschlé. Když třeba člověk trpí zácpou, má nafouklé bříško nebo má uschlou kůži,“ chválí chřest Iva.
Pokud váháte, co vlastně s chřestem, jestli bude dobrý, a jak ho při vaření nepokazit, dáme vám recept na neuvěřitelně jednoduchou polévku. Uvařit ji můžete ze zeleného i bílého chřestu.
svazek chřestu
dochucovadlo
sůl
„Vybírám podle toho, jestli je čerstvý. Zelený se lépe loupe nebo se téměř neloupe, u toho bílého je důležité ho oškrábat. Já už jsem přešla k tomu, že ho nespařuji, jenom ho nožem oškrábu jako mrkvičku. Hlavičky můžeme nechávat. Nakrájím dám do vody, přidám dochucovadlo bez glutamanu sodného a dám vařit. Kdo má chřest rád rozmixovaný, může jej na závěr rozmixovat. Vaří se jen chvilku, asi deset minut,“ říká Iva Georgievová.
Jen stonky chřestu, sůl, koření, chvilku povařit a rozmixovat. Polévka je nejen zdravá, ale i dobrá.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Přijměte pozvání na úsměvný doušek moudré člověčiny.
František Novotný, moderátor


Setkání s Karlem Čapkem
Literární fikce, pokus přiblížit literární nadsázkou spisovatele, filozofa, ale hlavně člověka Karla Čapka trochu jinou formou.