Vylepšené masopustní dobroty
Masopustní průvody v obcích vyrážejí, zásoby ze zabíjaček se podávají a my nevíme, kterou dobrotu si dát dřív.
Tučné maso bývá zároveň velmi chutné, takže na bůčku nebo výpečcích se prakticky nedá nic zkazit. Mohou se ale naopak vylepšit trikem, o kterém jsme třeba nikdy neslyšeli.
Paní Marie Kosová z Moravských Budějovic má v rukávu triků a tipů plno a ráda se o ně podělí.
Vepřový bůček + voda
Vepřové škvarky + mléko
Pokud se chystáte péct bůček, a chcete, aby se naprosto rozpadal, je to nečekaně snadné. „Ten bůček necháte ze všech stran ovařit na sporáku. Dáte pod něj trochu vody, jen trošku a ovaříte jej. A teprve potom ho strčíte do trouby a dáte péct,“ doporučuje zkušená kuchařka.
U paní Kosové jsem také ochutnala škvarky neobyčejně výrazné chuti a tmavší barvy. Marie Kosová je zásadně peče velmi pomalu a dělá je v troubě s jednou tajnou přísadou: „Vezmu si hluboký plech plný škvarků a dám tam tak deci vody. Nechám to pomalu rozpékat, a když už ty škvarky mají být hotové, sliju sádlo a naliju tam dvě lžičky mléka. To pořád sléváte to sádlo a ty škvarky vám takhle krásně zhnědnou a dostanou navíc i výbornou chuť. Když je děláte bez mléka, tak nezhnědnou. A škvarky se nikdy nesmějí dělat rychle, nikdy. Vždycky pomalu,“ zdůrazňuje Marie Kosová.
Bůček ovařit ze všech stran na sporáku ve vodě a ke škvarkům před koncem škvaření přidat pár lžic mléka – můžu vám odpřisáhnout, že takto upravené dobroty zmizí velmi rychle.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka


Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.