Bulgur s houbami
Hela Dvořáková, moderátorka Dobrého dopoledne, denně hovoří se zajímavými hosty. K následujícímu receptu ji přivedl šéfkuchař Zdeněk Polreich.
„Při posledním rozhovoru se Zdeňkem mi utkvělo v hlavě, co říkal: uvařit ze spousty surovin umí každý, ale uvařit jen z toho, co máte doma, už málokdo,“ řekla Hela.
- bulgur
- cibule
- česnek
- koření (např. majoránka)
- houby - čerstvé nebo sušené
- sůl
- sádlo
Její recept je na vařený bulgur s cibulkou a houbami.
„Proto jsem to riskla, a uvařila ze surovin, které jsem doma našla. Byl to bulgur, který jsem uvařila ve vývaru, můžete dát kuřecí nebo jaký máte a jaký vám chutná. Na pánvi jsem zpěnila cibulku, do té přidáte čerstvé nebo sušené houby. Pokud vyberete ty sušené, tak je lepší je předem uvařit nebo alespoň několikrát propláchnout vřelou vodou, aby změkly a až potom je dát na cibulku, kterou připravujeme na sádle.“
„Jakmile to všechno orestujete, tak do toho dáte bulgur, který jste si předem uvařili, chvíli mícháte, okořeníte. Někdo má rád majoránku, někdo třeba polévkové koření, to už je na každém. Na závěr se pak jídlo ochutí česnekem a můžu říct, že je to dost podobné klasickému kubovi, kterého jíme o vánocích,“ uzavírá se smíchem Hela Dvořáková.
Související
-
Medová zelenina
Už jsem ochutnala zeleninové chipsy i zeleninové hranolky, a taky pečenou zeleninu, ale zkombinovat podobné jídlo s medem, to mě tedy nenapadlo.
-
Zapečené hovězí v batátech
Nemine jediný nákup, abych si u pultů se zeleninou neříkala – jednou už ty batáty vážně vyzkouším, jenom zatím nevím, co s nimi. Teď ale ta chvíle nastala.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
Zmizelá osada
Dramatický příběh viny a trestu odehrávající se v hlubokých lesích nenávratně zmizelé staré Šumavy, několik let po ničivém polomu z roku 1870.