Pálivá polévka se zázvorem
Zahřívat se v zimě dá všelijak, probrali jsme horké nápoje i hřejivá kořeněná jídla. K těm patří i cokoli, kam přidáme zázvor.
Zázvor se dá přidat i do polévky, která tím získá pořádnou sílu. Veronika Došková z jihlavského kuchařského centra Gurmandie umí koření dávkovat naprosto přesně a má pro nás recept.
850 g mrkve
170 g cibule
20 česneku
15 g čerstvého zázvoru
35 g másla
35 ml olivového oleje
špetka mletého koriandru
bobkový list
750 ml vody
200 ml smetany 30%
šťáva z půlky limety
sůl, pepř
čerstvý koriandr na ozdobu
„Rozpálíme si v hrnci máslo s olivovým olejem, to je záměrně, protože samotné máslo by se přepalovalo, ten olej způsobí, že nevznikají špatné látky. Na to hodíme cibuli, necháme zesklovatět, přidáme česnek, zázvor a mletý koriandr. Tři minuty restujeme, přidáme mrkev, bobkový list a vodu. Vaříme do měkka, pak vyndáme list a zalijeme smetanou, rozmixujeme a dochutíme solí, pepřem a limetovou šťávou, případně znovu rozmixujeme, aby se všechny ingredience propojily. A je hotovo, je to výborná prohřívací polévka,“ říká Veronika Došková.
Kdo má rád pálivé, polévku určitě ocení – a pokud ji chcete nabídnout i dětem, můžete zázvoru trochu ubrat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.