Cizrna na paprice

Naše rodina miluje kuře na paprice – téměř stejné chutě má jídlo, které můžeme podávat i o postních dnech.

Kuře nahradíme luštěninou s dobrou máslovou chutí, tedy cizrnou. Tip na to, co s ní v kuchyni, má kuchařka, která ráda vaří zdravě, Martina Sejkorová.

Ingredience
  • 200 g cizrny nebo
  • 1 balení cizrny sterilované
  • špetka saturejky nebo majoránky nebo mořské řasy
  • 1 cibulka
  • máslo na restování
  • mletá červená paprika
  • sůl
  • smetana na vaření na závěr

„Namočíme si den předem cizrnu, ale abychom zmírnili účinky nadýmání, slejeme vodu, ve které jsme namáčeli a na vaření dáme novou. Při vaření luštěninu nesolíme, ale přidáme saturejku, majoránku nebo kousek mořské řasy a vaříme. Cizrna má máslovou chuť, proto je hodně oblíbená,“ vysvětluje Martina. Takto připravená cizrna už je připravená k přípravě na paprice.

Pokud chcete vařit už dnes, klidně použijte cizrnu sterilovanou, ta už je měkká a stejně chutná.

Omáčka

A jdeme na omáčku. „Na másle zpěníme cibulku, k tomu přidáme cizrnu, osolíme a zasypeme sladkou mletou paprikou, aby zavoněla, ale pozor ne příliš dlouho, aby nezhořkla. Zalijeme vodou a necháme chvilku povařit, aby se propojily chutě. Přidáme smetanu, a pokud je potřeba zahustit, tak můžeme u cizrny využít to, že odebereme předem trochu cizrny, kterou rozmixujeme tyčovým mixérem a touto hmotou zahustíme omáčku. Pokrm je pak bezlepkový.“

Podáváme stejně jako kuře na paprice s houskovým knedlíkem nebo těstovinami.

autor: dak

Mohlo by vás zajímat