Bramborová kaše s cizrnou

Cizrna je pro někoho výborná luštěnina. Koupit ji můžeme neupravenou nebo v podobě sterilované. Cizrnu v syrovém stavu musíme před vařením nejprve namočit. A bramborová kaše, nebo jestli chcete pyré, je velmi chutná záležitost. „Cizrnu si uvaříme společně s bramborami, které potom můžeme rozmačkat, rozmixovat nebo namlet. Dále postupujeme stejně jako při přípravě bramborové kaše,“ říká kuchař z Radniční restaurace v Jihlavě Svatoslav Rychtecký.

Přidáme máslo a mléko, což je velmi důležité. „Cizrna je velmi hutná, musíme ji zjemnit,“ dodává kuchař.

Můžeme použít i cizrnu sterilovanou, kterou namáčet nemusíme. Kaše má ale potom jinou chuť i barvu.

Do bramborové a cizrnové kaše můžeme přimíchat špenát. „Může být listový, čerstvý, nebo mražený. Nijak ho neupravujeme, jen ho přidáme.“ Kaše bude díky tomu vypadat krásně barevně.

Ke kaši si můžeme dát cokoli, třeba kuřecí prso, které vidíte na fotografii.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.