Jablkový perník
Upečeme-li klasický perník, může být suchý. Přidáme-li nastrouhaná jablka, suchý rozhodně nebude a navíc získá zajímavou chuť právě po jablkách. Podobná kuchařská kouzla možná znáte od svých babiček a ne jinak tomu je v Domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou, kde dokonce mají svou vlastní kuchařku.
„Utřou se čtyři žloutky, 35dkg práškového cukru a přidává se po troškách sklenka oleje,“ říká na úvod terapeutka Eva Gotthardová s tím, že nejlepší na olej je klasická sklenka od hořčice.
„Přidáme lžičku skořice, 25dkg hladké mouky, 10dkg ořechů, jedna lžička jedlé sody a nakonec strouhaná jablka. Ta dají buchtě šťávu. Nakonec uděláme ze čtyř bílků sníh.“
Buchtu pečeme obvyklým způsobem. Můžeme také pomazat marmeládou a posypat oříšky, strouhanou čokoládou nebo kokosem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka