Pivní štrůdl – recept našich babiček
Naše maminky a babičky byly jednoduše mistryně u plotny. A řadu receptů po nich přebíráme a těšíme se ze stejné chuti. V Domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou dokonce vydali kuchařku, ve které jsou recepty místních kuchařek. Najdeme tam i pivní štrůdl.
„Potřebujeme 30dkg hladké mouky, 125dkg ztuženého pokrmového tuku, který do toho nastrouháme. Dále přidáme 16 lžic piva a uděláme těstíčko,“ popisuje terapeutka Eva Gotthardová. „Dá se nahřát hrnec, přikryjeme a necháme kynout.“
Po asi čtvrt hodině nám těsto krásně nakyne. „Dávku rozdělíme na třetiny, jakoby tři nohavice a plníme jablky. Nejdříve těsto vyválíme, vysypeme strouhankou, přidáme rozinky, skořici, cukr.“
Jablečnou náplň zná asi každý, je samozřejmě možné přidat i mák. Těsto s pivem je ale něco neobvyklého. Eva Gotthardová na něj nedá dopustit. „Je to mnohem lepší než listové. Já tohle těsto používám i třeba jako slané. Fakt je to výborné,“ chválí si.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.