Pivní štrůdl – recept našich babiček

Naše maminky a babičky byly jednoduše mistryně u plotny. A řadu receptů po nich přebíráme a těšíme se ze stejné chuti. V Domově pro seniory v Náměšti nad Oslavou dokonce vydali kuchařku, ve které jsou recepty místních kuchařek. Najdeme tam i pivní štrůdl.

„Potřebujeme 30dkg hladké mouky, 125dkg ztuženého pokrmového tuku, který do toho nastrouháme. Dále přidáme 16 lžic piva a uděláme těstíčko,“ popisuje terapeutka Eva Gotthardová. „Dá se nahřát hrnec, přikryjeme a necháme kynout.“

Po asi čtvrt hodině nám těsto krásně nakyne. „Dávku rozdělíme na třetiny, jakoby tři nohavice a plníme jablky. Nejdříve těsto vyválíme, vysypeme strouhankou, přidáme rozinky, skořici, cukr.“

Jablečnou náplň zná asi každý, je samozřejmě možné přidat i mák. Těsto s pivem je ale něco neobvyklého. Eva Gotthardová na něj nedá dopustit. „Je to mnohem lepší než listové. Já tohle těsto používám i třeba jako slané. Fakt je to výborné,“ chválí si.

Čtěte také

autor: dak