Slovácké placky béleše
Placky béleše pocházejí z Hodonínska. Základem je klasické kynuté těsto. Upéct je klidně můžete i tady na Vysočině, navíc náplň si každý může zvolit dle své chuti. Béleše mohou být sladké i slané. Původně ale byly sladké.
„Dělá se to z kynutého těsta jako na buchty. Zadělává se vajíčko s cukrem a máslem. Pak se přidává kvásek a mouka, tak jako běžně,“ říká Kateřina Šalandová ze žďárského centra Srdíčko, která na jižní Moravě vyrostla.
„Vykynuté těsto rozválíme na plát a vykrájíme kolečka. Na sucho je opečeme. Dříve to dělali na plátech, na kamnech, dá se ale i na pánvi. Hlavně na sucho.“
Vzniklé placky pak pomastíme rozpuštěným máslem nebo sádlem.
„Chuť je taková neutrální. Chcete-li to slané, přidejte klidně masovou směs. Původně to ale mazali povidly a sypali mákem,“ dodává Kateřina Šalandová.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A s poslední rozhlasovou nahrávkou Josefa Skupy? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

Hurvínkovy příhody 5
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka