Chorvatské masové placky pljeskavica
Chorvatsko má většina z nás spojené s dovolenou u moře. Tento jihoslovanský stát má samozřejmě také svou kulturu, tradice, zvyky a svou typickou kuchyni. Nabízíme jednoduchý recept na masové placky, které chutnají i dětem. Chorvati jim říkají pljeskavica.
„Potřebujeme asi 600g mletého masa. Může být jakékoli – hovězí, vepřové, někdo dává i jehněčí. Dá se to do misky, k tomu jedno vejce, lžíce plnotučné hořčice a jedna malá lžička rajského protlaku. Ještě přidáme dvě lžíce strouhanky,“ vysvětluje Bára Kodetová z Jihlavy, která do Chorvatska pravidelně se svou rodinou cestuje.
Dochutíme podle potřeb každého strávníka, osolíme, případně opepříme.
Maso smícháme s přidanými ingrediencemi a rozdělíme na čtyři díly. Je dobré jídlo odložit do ledničky, chutě se nám krásně prolnou.
„Před pečením odtrhneme část alobalu a tu jednu část na ni rozplácneme, aby byla asi centimetr vysoká. I s tím alobalem nahoru se to překlopí na lehce vymazanou pánev a pečeme 3-4 minuty. Pak sundáme alobal a pečeme z druhé strany stejnou dobu,“ dodává Bára Kodetová.
Pljeskavica se podává s bramborami, bramborovou kaší nebo s chlebem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.