Smažené kostivalové listy

Na pánev do oleje můžeme v uvozovkách hodit cokoli a nemusí to být pokaždé maso. Svou chutí a vůní vás určitě překvapí i kostivalové listy. Kostival lékařský je bylina, někdy i plevel, který roste téměř všude. Stačí pár listů a také těstíčko, do kterého budeme listy obalovat.

Na listy kostivalu se hodí těsto z hrašky, kterou koupíme v každé zdravé výživě. „Příprava těsta je velmi jednoduchá – smícháme hrašku s vodou v poměru dva díly vody k jednomu dílu hrašky,“ vysvětluje lektorka vaření Kateřina Bukáčková. Těsto musíme vypracovat tak, aby se na tenkých listech udrželo.

Smažíme zprudka v oleji, obalené listy by měly být celé potopené.

Do těstíčka můžeme přidat i strouhaný parmazán. Smažit můžeme v klasické pánvi a proti přepalování tuku je dobré vhodit pár koleček mrkve.

„Kromě kostivalu se dají krásně smažit jitrocelové listy, kontryhelové. Dají se smažit i květy – jetelový, pampeliškový a to na sladko a na slano,“ dodává Kateřina Bukáčková.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.