Přikrmte kvásek a upečte domácí chléb

Bochník chleba je možné koupit na každém rohu. Když si ho ale upečete doma, je to mnohem lepší požitek a navíc ho můžete jíst rovnou z trouby, to znamená ještě teplý. Nejdůležitější součást chleba je kvásek, o který se musíme postarat, jinými slovy ho správně přikrmit.

Obecně lze říci, že třetinu chleba tvoří mouka, třetinu kvásek a poslední třetinu vykynutí. Kvásek vyžaduje naší péči, vysvětluje Hana Pöcklová z Jeřábkovy pekárny ve Velké Bíteši. „Musíte ho dát do pokojové teploty. Přidáte vodu, teplou asi 38 stupňů, a trochu žitné chlebové mouky. A promícháme.“

Zbytek kvásku patří do ledničky na příště. „Ale i ten zbytek musíte přikrmovat vodou a moukou, aby vám neumřel,“ dodává Hana Pöcklová.

Mouka? Určitý poměr žitné a pšeničné

Chléb většinou pečeme ze směsi žitné a pšeničné mouky. Doporučuje se poměr 60% pšeničné a 40% žitné. Pak přidáme sůl, pepř a koření podle chuti.

Pro začínající pekaře je obtížné poznat, kdy je těsto vykynuté. Kilový bochník kyne asi hodinu. A když máčkneme na těsto má být pružné a vrátit se do své původní polohy. „Nevrátí-li se, je překynuté,“ uzavírá Hana Pöcklová.

Čtěte také

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.