Bezový dort

Drobenkový dort nebo koláč děláme v létě každou chvíli, zvlášť když je všude plno ovoce. Pojďme si ho připravit z bezu, určitě vás zaujme svou chutí a vůní. Vhodný je také pro vegetariány a vegany. Budeme potřebovat sušené bezové květy nebo bezový čaj. Na začátku si musíme přichystat drobenku.

Do mixéru nasypeme suroviny, které vyjmenovává kuchařka Kateřina Bukáčková: „100g ovesných vloček, 100g slunečnicových semínek, 100g celozrnné mouky, 50g cukru, trochu soli a 80g tuku – másla nebo oleje.“ Po rozmixování vznikne drobenka.

Dále budeme potřebovat vanilkovou hrašku. „Je to speciální druh hrašky, ze které se dají vařit různé krémy, pudinky. 75g hrašky se smíchá s nějakou tekutinou. Děláme bezový dort, tak smíchejme hrašku se silným výluhem z bezu,“ vysvětluje Kateřina. Chuť ještě posílíme, když hrašku přisladíme bezovým sirupem.

„Důležité je hrašku asi 20 minut povařit, aby ztratila hrachovou chuť. Ještě teplou hrašku nalijeme do formy na drobenku, posypeme jakýmkoli ovocem a na vrch dáme zbytek drobenky. Pečeme v troubě 45 minut při 160°.“

Veganský bezový dort
autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.