Koprová omáčka
Kopr je v podstatě takový plevel, hodíte semínka mezi záhonky a on si sám vyraší. Komu se zadaří, má ho dostatek. U nás jde kopr hodně na odbyt, i bez zahrádky. Ze svazečku se rovnou uvaří anebo pokrájí najemno a zamrazí. Až přestane být sucho a porostou houby, popovídáme si tady o koprové polévce s liškami, ale dnes mám pro vás klasickou omáčku koprovku.
Našla jsem jednoduchý návod v babiččině kuchařce. Přivedeme k varu smetanu na vaření, lehce přisolíme a zahustíme záklechtkou. To se rozmíchá mouka v mléce nebo vodě, vlije do omáčky a nechá pořádně provařit.
Našla jsem jednoduchý návod v babiččině kuchařce. Přivedeme k varu smetanu na vaření, lehce přisolíme a zahustíme záklechtkou. To se rozmíchá mouka v mléce nebo vodě, vlije do omáčky a nechá pořádně provařit.
Teď už jen knedlíky a maso, popřípadě brambory a vajíčko.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.