Francouzský čokoládový dort
Ten nejlepší čokoládový dort, jaký můžete vyzkoušet, je podle francouzského receptu na gateau chocolat. Budeme potřebovat dvě vajíčka, jeden bílý jogurt, 150 gramů polohrubé mouky, 130 gramů cukru krupice, 1/3 prášku do pečiva, trochu oleje a 200 gramů hořké čokolády.
Znalkyně francouzské kuchyně Eva Petrů Mikulíková radí nejprve smíchat vajíčka s cukrem, přidáváme mouku, kypřící prášek, jogurt a olej. „Mezitím si rozehřejeme čokoládu ve vodní lázni a opatrně vmícháváme do směsi. Těsto vlijeme do máslem vymazané dortové formy,“ vysvětluje paní Eva.
Pozor na to, jak velkou dortovou nebo koláčovou formu si vyberete. Řídí se tím totiž doba pečení. Nižší koláčové formě stačí 20 – 30 minut, vysoký dort se peče téměř hodinu. Troubu vyhříváme na 180 stupňů.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.