Domácí müsli tyčinky
Škola začala a nás čeká příprava svačin po celý rok. Jeden tip, který můžeme využít, jsou domácí müsli tyčinky. Vyrábí je a postup zná Alena Chomátová z Křižanova. Podle ní jsou nejoblíbenější tyčinky ořechové. Na jejich výrobu potřebujeme několik zcela běžných věcí, plech a troubu.
„Nejprve si nasekáme ořechy – lískové a vlašské dohromady. V míse k nim přidáme ovesné vločky, rozinky, trochu skořice, rozpuštěného másla, lžíci medu, a trochu třtinového cukru.“
Na drcení ořechů a vtlačení směsi na plech potřebujeme trochu síly. Troubu si rozpálíme na 160 stupňů a pečeme asi dvacet minut.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.