Bramborový tzatzikový salát

Bramborářské dny pro milovníky brambor a jídel z nich probíhají na Vysočině každý podzim. I letos mohli návštěvníci domu Ostrov v Havlíčkově Brodě ocenit tuto plodinu tak typickou pro náš kraj, a také to, na kolik způsobů se dá v kuchyni připravit. Studenti Obchodní akademie a hotelové školy z Havlíčkova Brodu předvedli několik chodů, které stojí za zmínku.

Mezi ně rozhodně patří bramborový tzatzikový salát, který vyrobila studentka Hanka Pavlasová. Základní ingredience jsou samozřejmě uvařené a na kostičky nakrájené brambory, okurka nastrouhaná nahrubo, pórek a ředkvičky nakrájené na kousky.

Protože do řeckých tzatziků patří kopr, tak samozřejmě nesmí chybět ani ten. To vše promícháme se zakysanou smetanou, množství si zvolte podle chuti, a balkánským sýrem.

Ten už je sám o sobě dost slaný, takže až budeme salát dochucovat solí, raději opatrně. Co ještě nám chybí? Na dochucení bramborového tzatzikového salátu použijeme kromě soli ještě pepř i česnek podle chuti a zakápneme lžičkou vinného octa.

autor: dak