Mexická pomazánka Guacamole

Dnešní tip je z Mexika a má ho pro nás učitelka španělštiny Lenka Formanová. Avokádová pomazánka guacamole vyžaduje, abychom sehnali tak akorát zralé avokádo – ne příliš měkké, ale ani tvrdé, to by špatně rozmačkávalo.

Správně měkké avokádo nejlépe rozmačkáte jen vidličkou, smícháte se všemi ostatními dobrotami a dochutíte i podle vlastní fantazie.

Co do něj patří? Na kousky nakrájená rajčata, cibule, stroužek česneku a kdo chce pálivé, dá si chilli papričku nebo papriku jalapeňos.

Když nechcete pomazánku pálivou, stačí vám obyčejná paprika. Trochu osolíme a zakápneme limetkovou šťávou. Hotová pomazánka se dává na pečivo – bagety, toustový chléb nebo na topinku.

autor: dak

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.