Nevšední příloha - mrkev na pomerančích
Co si dáváte k masu? Brambory, rýži, těstoviny, nebo samotnou zeleninu? Máme pro vás něco z úplně jiného soudku. Zkombinujeme ovoce se zeleninou, sladké s kyselým - a prý budeme překvapeni. Originální a přesto vynikající přílohu doporučuje autor knihy Ohňová kuchařka Jaroslav Kobylinský.
Budeme potřebovat kilo mrkve, osm pomerančů, olivový olej, kopr a dvě pánve. „Vezmeme kilo menších nebo středně velkých mrkví a očistíme je. Není špatné je chvíli povařit, aby změkly, protože mrkve často dost dlouho odolávají. Potom je orestujeme na olivovém oleji,“ popisuje Jaroslav Kobylinský.
Mezitím si do mísy vymačkáme šťávu z osmi pomerančů – a právě teď přichází řada na druhou pánev. Šťávu v ní necháme redukovat, dokud jí nebude polovina. „Potom obojí smícháme a ještě chvíli restujeme společně. Nakonec přendáme na talíř, ozdobíme koprem a to je všechno. A je to moc dobré,“ dodává Jaroslav.
Výhodou je, že tato příloha k masu se dá udělat jak doma na sporáku, tak venku na ohništi, pokud máte přiměřeně velkou a silnou litinovou pánev.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.