Jahodová bábovka
Začíná nejkrásnější období v roce, dozrávají jahody. Kromě toho, že se dají hodně rychle sníst jen tak, jde uvařit, upéct a namíchat tolik skvělých jídel, že to dnes ani nestihneme a k jahodám se ještě určitě vrátíme. Dnes si zatím dáme rychlou jahodovou bábovku.
Potřebujeme:
200g másla
1 vanilkový cukr
3 vejce
250g hladké mouky
1 prášek do pečiva
2 lžičky citronové šťávy
jahody (cca 30 ks)
Rozpustíme si dvacet deka másla, přidáme vanilkový cukr a 3 vajíčka a vyšleháme těsto. Po troškách pak přisypáváme čtvrt kila mouky smíchané s práškem do pečiva, pak vmícháme 2 lžičky citronové šťávy. Nakonec do těsta vhodíme přiměřené množství jahod – může jich být třeba třicet, záleží na vás, jak moc je máte rádi.
Těsto je tužší, peče se 50 minut v troubě rozehřáté na 180°C. Až bábovka vychladne, posypeme ji ještě moučkovým cukrem. Dobré jídlo doplníme dobrým pitím, ale prosím, aby si u tohoto receptu děti a dospívající zacpali uši.
250g jahod
1/2 limetky
2-3 lžíce třtinového cukru
100ml vodky
Čerstvé jahody očistíme, hodíme do mixéru a bez přidání vody rozmixujeme. Omytou limetku i s kůrou nakrájíme, promícháme s cukrem a trochu pomačkáme, aby vytekla šťáva. Pak vezmeme šejkr a vhodíme do něj led, jahody, limetku, vodku a trochu cukru. Nalijeme do vyšších sklenic a intenzivně odháníme děti, aby je vůně jahod nenalákala. Ale můžete jim vyrobit nealkoholickou verzi třeba s minerálkou.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.