Zdravé lívanečky
Když se blíží víkend, přemýšlíme buď nad tím, jaké maso uděláme k obědu anebo jaký moučník přijde na stůl po obědě. Narazila jsem na lívanečky, které stojí za zmínku, protože u nás doma máme rádi lívance a palačinky na všechny možné způsoby.
Pokud je ale někdo v mlsání omezen dietou nebo alergií, nemusí se těchto lívanečků bát, říká poradkyně pro zdravou výživu Kateřina Bukáčková: „Jsou to bezmléčné bezvaječné a bezsacharózové lívanečky, na kterých to ale vůbec není poznat, protože tu chuť a to pojivo jim dodává hraška. To je takový speciální český výrobek, který se vyrábí z hrachu. Vypadá to jako taková mouka a má to všestranné použití. Hraška s neutrální chutí může fungovat jako těstíčko na obalování. Hraška vanilková se používá do sladkých receptů.“
200g vanilkové hrašky
(2. varianta - 150g pohankové mouky + 50g hrašky)
1 lžička sušeného droždí nebo kypřícího prášku
špetka soli
300 ml sojového mléka nebo obyčejného mléka
Pokud chcete lívanečky bezlaktózové, použijte sójové mléko, ale můžete i obyčejné, jestli vám nijak nevadí. Všechny suroviny se smíchají, nechají chviličku nakynout a smaží se na lívanečníku do zlatova a zdobí povidly a sypou semínky. Zvolit můžete konopná semínka nebo sezamová, lněná nebo chia semínka.
Když se řekne zdravé vaření, někteří lidé se jen otřepou a nechtějí ani slyšet. Veselé na tom je, že když to dopředu nevědí, že dobrota je udělaná jinak, zdravěji, tak to kolikrát ani nepoznají. Schválně to vyzkoušejte na svých blízkých, že se jim budou z lívanečků dělat boule za ušima, i když jsou z hrašky.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.