Tatarský biftek
Lidstvo se podle mých poznatků dělí na dvě poloviny – jedna miluje tatarský biftek a druhá ho nesnáší a nebo zatím nezná. Pokud byste chtěli zkusit vlastní domácí tatarák, abyste přesně věděli, co si do něj dáte a ochutili si jej podle sebe, mám pro vás návod od kuchaře Ladislava Havlíčka z Batelova.
600g hovězího masa
kvalitní kečup
1 lžíce hořčice dijon
1 lžíce worchesteru
špetka mletého kmínu
pepř, sůl
2 žloutky
sladká paprika nebo sladká chilli omáčka podle chuti
Na tatarský biftek bychom měli použít kvalitní maso – máte-li možnost, tak svíčkovou, ale dá se nahradit: „Odjakživa se to dělalo ze svíčkové, dneska už se to dělá z hovězího zadního. Je potřeba, aby maso bylo pěkné, kvalitní, a pořádně ho kuchyňsky upravíme, aby bylo naprosto čisté,“ popisuje kuchař.
V mlýnku na maso ho dvakrát přemeleme, aby bylo naprosto jemné, a můžeme začít přidávat pochutiny. Ladislav Havlíček ale jednu z těch typických nedoporučuje: „Doporučuju vůbec tam nedávat česnek, někdo si to hned smíchá s česnekem, ale to maso zešedne a není dobré ani barevně. Úplně ztratí tu krásnou červenou barvu.“
Co naopak přidat můžeme, je kvalitní kečup nebo sladká chilli omáčka, worchesterská omáčka, mletý kmín, hořčici a čerstvě mletý pepř. Směs samozřejmě dosolíme a nakonec přidáme ještě něco: „Klepneme si tam dva žloutky a uděláme si z toho krásnou chutnou pomazánku,“ chválí kuchař tatarský biftek.
Protože nejlépe chutná tatarák s klasickými topinkami, chleby osmaženými dozlatova, připravíme si ještě takových 8 krajíců chleba a ty už česnekem potřít samozřejmě jde!
Tatarský biftek naservírujeme s listovým salátem.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.