Židovské cukroví hamantašen
Přibližně v polovině března se Židé na celém světě radují, protože slaví Purim. Většina ostatních židovských svátků jsou vážné, ale při purimu se každý raduje, děti skotačí v maskách a dospělí chystají hostinu. Purim je veselý, protože židé vzpomínají na příběh z historie, plný zášti a úkladů, který nakonec šťastně skončil.
Zlý vezír Haman kdysi chtěl, aby perský král Ahasvér Židy úplně vyhladil. Královna Ester mu v tom ale svou diplomacií a šarmem zabránila, a to je důvod k radosti! Na Purim se peče originální cukroví, říká pekařka paní Halina z pekárny Vrátka v třebíčské židovské čtvrti.
„Hamantašen, to je takový židovský speciál, to se slepuje do krásných tvarů, takových zvláštních. Ty plníme zavařeninou, mákem nebo povidly. To tak zvláštně chutná,“ dodává. Vyzkoušíme je?
Hamantašen znamená Hamanovy kapsy nebo Hamanovy uši.
„Hamantašen, to je takový židovský speciál, to se slepuje do krásných tvarů, takových zvláštních. Ty plníme zavařeninou, mákem nebo povidly. To tak zvláštně chutná,“ dodává. Vyzkoušíme je?
Hamantašen znamená Hamanovy kapsy nebo Hamanovy uši.
Než je začneme plnit některou z náplní, pustíme se do jednoduchého těsta.
280 g hladké mouky
125 g másla
½ prášku do pečiva
1 vejce
1 vanilkový cukr
50 g cukru
šťáva z ½ citronu
V misce smícháme cukr s vajíčky a ve druhé misce všechno ostatní. Pak smícháme, zpracujeme, vyválíme na tenčí placku a vykrajujeme kolečka. Doprostřed každého kolečka přijde trocha náplně, a pak je přehneme na třech stranách a okraje slepíme tak, aby vznikl trojúhelník. Hamantašén se pečou asi dvacet minut na 170 stupňů a po upečení se pocukrují. Jestli máte doma exotické džemy, třeba fíkový nebo datlový, můžete je také vyzkoušet.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.