Makrela na grilu

Na gril může přijít všechno možné - od masa, přes sýry a zeleninu, až po ovoce. Oblíbené jsou i ryby. Náš posluchač pan Jiří Zavadil například rád griluje makrelu! Oproti jiným rybám má makrela tu výhodu, že má tučnější maso, proto lépe drží pohromadě. Další výhodou je, že se tolik nevysuší, jako některé jiné ryby. A do třetice, není ani příliš drahá.

Oproti jiným rybám má makrela tu výhodu, že má tučnější maso, proto lépe drží pohromadě. Další výhodou je, že se tolik nevysuší, jako některé jiné ryby. A do třetice, není ani příliš drahá.

Chtěli byste vyzkoušet makrelu podle jeho receptu? Proč ne? Rybu máme mraženou, takže ji necháme povolit, aby nebyla úplně zmrzlá, a samozřejmě omyjeme. Co s ní dál?

Ingredience
  • 1 mražená makrela
  • grilovací koření
  • sůl
  • česnek
  • petržel kudrnka

Zopakujeme si to: Pan Jiří rybu osolí, posype grilovacím kořením, rozetře česnek a přidá nakrájenou petržel kudrnku. Rybě prostrčí tlamou špejli nebo špízovou jehlu, provázkem přichytí ocas ryby k jehle, a postupně otáčí ze všech stran. Než měl pan Jiří doma gril, tak si makrelu dělal přímo na plátu starších kamen, ale teď už ji určitě bude grilovat.

V takovém případě postupujeme podobně, jen rybu rozřízneme z jedné strany ostrým nožem, abychom ji mohli okořenit uvnitř.

Na očištěný a olejem potřený gril se makrely pokládají nejprve kůží nahoru, poté se otočí a ještě pět minut dogrilují na mírnějším žáru. K makrelám výtečně chutnají grilovaná rajčata s parmazánem.

autor: dak

Související

  • Med na grilu

    Milovníci sladkého dobře znají ten pocit zabořit lžičku do hustého průhledného medu a labužnici ji pak strčit rovnou do úst.

  • Salát s grilovaným sýrem

    Příjemné teplé letní počasí navádí k lehčím obědům i večeřím, které jsou plné salátu a zeleniny. Výhodou je u nich taky snadná a rychlá příprava a méně kalorií.

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.