Makrela na grilu
Na gril může přijít všechno možné - od masa, přes sýry a zeleninu, až po ovoce. Oblíbené jsou i ryby. Náš posluchač pan Jiří Zavadil například rád griluje makrelu! Oproti jiným rybám má makrela tu výhodu, že má tučnější maso, proto lépe drží pohromadě. Další výhodou je, že se tolik nevysuší, jako některé jiné ryby. A do třetice, není ani příliš drahá.
Oproti jiným rybám má makrela tu výhodu, že má tučnější maso, proto lépe drží pohromadě. Další výhodou je, že se tolik nevysuší, jako některé jiné ryby. A do třetice, není ani příliš drahá.
Chtěli byste vyzkoušet makrelu podle jeho receptu? Proč ne? Rybu máme mraženou, takže ji necháme povolit, aby nebyla úplně zmrzlá, a samozřejmě omyjeme. Co s ní dál?
- 1 mražená makrela
- grilovací koření
- sůl
- česnek
- petržel kudrnka
Zopakujeme si to: Pan Jiří rybu osolí, posype grilovacím kořením, rozetře česnek a přidá nakrájenou petržel kudrnku. Rybě prostrčí tlamou špejli nebo špízovou jehlu, provázkem přichytí ocas ryby k jehle, a postupně otáčí ze všech stran. Než měl pan Jiří doma gril, tak si makrelu dělal přímo na plátu starších kamen, ale teď už ji určitě bude grilovat.
V takovém případě postupujeme podobně, jen rybu rozřízneme z jedné strany ostrým nožem, abychom ji mohli okořenit uvnitř.
Na očištěný a olejem potřený gril se makrely pokládají nejprve kůží nahoru, poté se otočí a ještě pět minut dogrilují na mírnějším žáru. K makrelám výtečně chutnají grilovaná rajčata s parmazánem.
Mohlo by vás zajímat
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor


Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.