Řecká musaka
Vydatné několikavrstvé jídlo, které nás zahřeje při přípravě i při jídle samotném, to je řecká musaka. Pochutnávala si na ní i Anna Laštovičková, když studovala v Řecku. „Je to jídlo podobné lasagním, ale místo těstovin jsou brambory a lilek, to je jejich hodně oblíbená zelenina,“ říká.
Na musaku potřebujeme:
4 brambory
1 – 2 pěkné pevné lilky
1 cuketu
1 větší cibuli
500 g mletého masa
rajčatové pyré
olivový olej
sůl, pepř
skořice
muškátový oříšek
1 lžíce hladké mouky
250ml mléka
S musakou je sice trochu práce, ale výsledek stojí za to. Nejprve si asi deset minut předvaříme brambory a nakrájíme je na plátky. Poté si připravíme na plátky nakrájený lilek, který osolíme a necháme vypotit, můžeme přidat i cuketu, společně pak plátky osmahneme na pánvi v olivovém oleji. Je moc dobré, když je v průběhu smažení okořeníte z obou stran – špetkou mleté skořice, pepřem a solí.
Na řadě je masová vrstva. Na cibulce orestujeme mleté maso, když začíná hnědnout, zalijeme dobrým rajským protlakem nebo nasekanými oloupanými rajčaty a dusíme alespoň půl hodiny. Opět okořeníme skořicí, solí a pepřem.
Teď je dobrá chvíle naskládat vrstvy do pekáčku. „Dolů patří brambory, na to zelenina - lilek a cuketa. K tomu se přidá vrstva masové omáčky s rajčaty a nakonec bešamel,“ popisuje musaku studentka Anna.
Bešamel nám ještě chybí, takže na másle si rozděláme jíšku, zalijeme mlékem, uvaříme se solí a špetkou muškátového oříšku, a zalijeme směs v zapékací misce. Ve středně vyhřáté troubě zapečeme dozlatova a můžeme podávat.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka