Jak zamrazit houbové řízky
Konečně rostou! Kdo nelení a jde se projít do lesa, najde tu pár kousků, tu plný koš – aspoň moji přátelé na internetu a sociálních sítích se houbovými úlovky jen předhánějí. Takže až si přinesete domů košík plný hub a začnete je zpracovávat, neváhejte k dobrotám na stůl zařadit i houbové řízky.
Jednoduchý recept na plátky hub hřibovitých nebo celé hlavičky bedel jedlých či muchomůrek růžovek obalíme v trojobalu a úžasná dobrota je na světě, jen se po ní zapráší.
Pokud je vám líto, že si houbové řízky mimo sezónu nedáte, nezoufejte. Mykolog Jaroslav Kocman má radu, jak si pochutnat i za pár měsíců, až zase neporostou.
„Je to sice tročku pracné v tom, že je potřeba vzít tác a posypat ho strouhankou, aby k němu řízky nepřimrzly a naklást jeden vedle druhého, aby nezmrzly do jedné hroudy, s tou už se potom nedá nic dělat. A potom když za půl dne řízky úplně zmrznou, vezmeme nějakou krabičku, třeba od mléka, a do ní řízky naskládáme. V zimě je stačí vytáhnout, osmažit ve fritovacím hrnci a chutnají jako čerstvé,“ chválí svou oblíbenou dobrotu houbař.
Takže jednoduše obalit, podsypat a zmrazit vedle sebe, dost možná že na několikrát. Teprve zmrzlé houbové řízky uskladnit. Budete je moci odebírat i po jednom, když budete chtít.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.